maanantai 25. tammikuuta 2016

Malin sairaudet

Maliin matkustaessa, tulisi ottaa ainakin tuberkuloosirokote, eli BCG. Malariaa vastaan ei ole rokotetta, mutta siihen on estolääkitys. Myös tulisi ottaa/olla hepatiitti A-, kurkkumätä-, jäykkäkouristus-, tuhkarokko-, sikotauti-, vihurirokko-, keltakuume- ja poliorokotteet.

Malissa on suuri tuberkuloosi-ilmaantuvuus, joka on estänyt maan kehittymistä. Malin terveydentilaa voitaisiin parantaa mm. turberkuloosirokotteilla, joka olisi kaikista yksinkertaisin. Myös asukkaita Malissa voisi valistaa, ja heidät pitäisi saada tunnistamaan sairaudet edes jotenkin ilman lääkärin diagnoosia. Ja koska tuberkuloosi leviää pisaravälityksellä, pitäisi vältellä pisaravälitystä ja esimerkiksi yksiä aina suojaan. Ja erityisesti HIV-tartunnan saaneet ovar suuri riskiryhmä tuberkuloosille. Muitakin rokotteita pitäisi saada Maliin ja ihmisiä Malissa pitäisi valistaa myös hygieniasta ja rakennuttaa kaivoja sinne, että saadaan puhdasta käyttövettä.

Tuberkuloosimuodot keuhkoissa. (lähde: http://www.urgentcarefl.com/facts-about-tuberculosis-symptoms-vaccine-and-treatment/ )

maanantai 18. tammikuuta 2016

Malin ilmasto ja eläimet




Mali sijaitsee pääosin trooppisella vyöhykkeellä, mutta pieni osa pohjoisesta Malista sijaitsee subtrooppisella vyöhykkeellä.
(kuva Wikipediasta)



















Malissa näkyy muun muassa villikoiria ja kirahveja (kuvat roughguides.com ja focusingonwildlife.com)

Malissa on pääosin aavikkoa, etelä-Malissa on savannia.
 (kuva Wikipediasta)

perjantai 15. tammikuuta 2016

Miksi valitsin Malin?
Valitsin Malin portfoliotehtävääni, koska se tuli ensimmäisenä mieleen sanasta "kehitysmaa". Omasta mielestäni siitä on myös hyvä tehdä portfolio.